• +38(099)5295532 +38(097)0424087 +38(067)5951537
  • Години роботи с 09:00 до 17:30

Обратный звонок

Оставьте номер своего телефона, и мы перезвоним в течении рабочего дня


Я согласен(а) на обработку персональных данных

Главная Блог про танцы
Козацький спис
Опубликовал: master / 19.09.2022 / Категория:

Козацький спис

Третя фігура (24 такти)
Виконується музичний супровід А.
І—8-й такти. Козаки, спілкуючись поміж собою, довільно просуваються по сцені простими кроками, як показано пунктиром на рис. З, утворюючи загальне коло. Одночасно молодий осавул, трохи відступивши спиною назад у напрямку авансцени, (Приєднується до інших виконавців і заімикає загальне коло.
Наприкінці 8-го такту танцюристи повертаються обличчям до центра сцени і фіксують позу: ставиш у другу позицію і поставивши списи поряд з носком правої ноги, праву руку із зброєю відводять вперед праворуч на рівні плеча, а ліву закривають на талію, Корпус прямий, підтягнутий, погляд — перед собою.
9—16-й такти. Просуваючись рухом № 1 по загальному колу проти ходу годинникової стрілки, танцюристи виконують третю вправу із описами. На «раз» кожного непарного такту — невисоко відокремлюють списи од підлоги і, тримаючи зброю у вертикальному положенні, майже Івипроєтовуючіи лікоть, відводять праву руку праворуч на рівень плеча. На «два» — тримаючи зброю у тому ж положенні та згинаючи лікоть майже під прямим кутом, проводять праву руку ліворуч на рівень грудей і перехоплюють списи лівою рукою трохи нижче правої. На «раз» кожного парного такту — різко нахиливши списи під кутом 135° уперед і перехопивши їх правою рукою трохи позаду лівої, притискують ліктем правої руки до корпуса. На «два» — тримаючи зброю у тому самому положенні та рвучко відхиляючи корпус назад, довільно опускають ліву руку вздовж корпуса.
Наприкінці 16-го такту виконавці, закінчивши третю вправу із списами, стають у другу позицію, рівномірно розподіляючи вагу корпуса на обидві ноги. Корпус прямий, (підтягнутий, погляд спрямований до центра загального кола.
7—20-й такти. Козаки виконують четверту вправу Із описами. На «раз» 1-го такту — тримаючи зброю обома руками поперед себе (права трохи вище лівої), вдаряють держаком описів по підлозі, ставлячи їх поміж ніг. На «два» — глибоко присівши на обидві ноги за другою позицією, правою рукою перехоплюють зброю, беручи її за кінець держака. На «раз» 2-го такту — підвівшись із глибокого присідання і повернувши корпус на чверть оберту ліворуч обличчям за ходом годинникової стрілки, різко викидають сильно витягнуту праву руку із зброєю поперед себе під кутом 135°. Одночасно ліву опускають вздовж корпуса злегка відводять назад. На «два» — на уза. На «раз» 3-го такту — підхоплюють списи лівою ру-кою трохи вище правої. На «два»—повернувши корпус ще на чверть оберту ліворуч спиною до центра Ізагально-го кола, різко опускають обидві руки із списами в горизонтальне положення і, притискуючи зброю ліктем правої руки до корпуса, трохи присідають на обидві ноги за невеличкою  четвертою   позицією.   На «раз» 4-го такту — повернувши корпус на півоберту праворуч обличчям до центра загального кола та описавши списами в повітрі вертикальну дугу, різко опускають обидві руки із зброєю у горизонтальне положення і, притискуючи її ліктем правої руки до корпуса, трохи присідають на обидві ноги за другою позицією. На «два» — Іповернувши списи у вертикальне положення, тримають зброю обома руками поперед себе (права рука трохи вище лівої).
21—24-й такти. Зберігаючи загальне коло, танцюристи повторюють четверту вправу із списами.
Наприкінці 24-го такту виконавці повертаються оличчям до центра загального кола, відводять праву руку із зброєю праворуч на рівень плеча (лікоть трохи зігнутий і спрямований донизу) і, ставши у другу позицію, вдаряють списами по підлозі, ставлячи їх на невеликій відстані від носка правої ноги. Одночасно ліву руку довільно опускають вздовж корпуса.

                                                                                             Сторінка 3.

ДАЛІ ПЕРЕЙДІТЬ НА НАСТУПНУ СТОРІНКУ

Комментарии

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
Регистрация Вход
Комментариев еще нет, ваш может стать первым.